Voorbeelden casussen

2024

Op 2 mei vraagt een medewerker van Incluzio een wasmachine aan voor een inwoner. De wasmachine lekt en er is bijzondere bijstand aangevraagd. Het bestuur heeft een wasmachine toegekend omdat het wachten op een afwijzing voor bijzondere bijstand zorgt voor mogelijk nieuwe problemen: een vloer die vervangen moet worden na het langer gebruik van een lekkende wasmachine.

Op 8 mei komt er een aanvraag binnen via het RIBW. De aanvraag geldt een bed en matras. Het bestuur kent deze toe omdat de dame waarvoor de aanvraag bedoeld is al 17 jaar slaapt op deze matras en veel fysieke problemen ervaart. Zij beschikt niet over de eigen middelen om het bed zelf te bekostigen.

Op 13 mei vraagt een medewerker van de gemeente Rheden leefgeld bonnen aan voor een inwoner voor wie de aanvraag voor een uitkering nog niet toegewezen is. Omdat de koelkast leeg is, er een roodstand is op de bank is er urgentie en noodzaak om een aantal leefgeld bonnen toe te kennen waarmee mijnheer zijn boodschappen kan doen.

Op 15 mei vraagt een medewerker van de gemeente Rheden hulp voor een inwoner met problematische tandproblemen. Omdat het een complexe behandeling betrof is de aanvraag afgewezen. De hulp van SUN Rheden richt zich op het bekostigen van de behandeling bij AKMA die gericht is op pijnbestrijding. Daarom deze aanvraag afgewezen.

Op 3 juni vraagt een medewerker van SIZ een bed en matras aan voor een 41-jarige man. Deze man heeft lang op een verblijfsvergunning moeten wachten en is afkomstig uit oorlogsgebied. Door het psychische leed is hij niet in staat om te werken. Omdat mijnheer al langere tijd op de grond slaapt, is de aanvraag toegekend.

Op 6 juni vraagt een medewerker van Incluzio een bril aan voor een 46-jarige inwoner. Deze alleenstaande moeder leeft van bijstandsuitkering en toeslagen. Het bekostigen van een nieuwe bril is dan nagenoeg onmogelijk. SUN Rheden heeft de bril bekostigd.

Op 10 juni vraagt Vluchtelingenwerk hulp voor een 45-jarige alleenstaande man. Omdat de gemeente een verklaring van een advocaat wil hebben over mogelijke bezittingen in zijn land van herkomst alvorens de uitkering kan worden toegekend, betaalt SUN Rheden de kosten voor het vertalen van de akte. Met deze hulp kon aan mijnheer een uitkering worden toegekend.

Op 14 juni vraagt een bewindvoerder een bijdrage voor een 34-jarige man voor de aanschaf van en telefoon. Een telefoon is noodzaak voor de communicatie met zijn bewindvoerder maar ook voor veel andere zaken. Om deze reden kent SUN Rheden een bedrag toe om dit apparaat aan te schaffen.

Op 20 juni doet een bewindvoerder een beroep op SUN Rheden voor een 48-jarige inwoner die om medische redenen noodgedwongen moet verhuizen. Vanuit de WMO heeft de gemeente bijgedragen aan de inrichting van de nieuwe woning. De oude woning moet volgens de normen van Vivare worden opgeleverd. Dit kost veel geld, dat mevrouw niet heeft. Omdat het totaal benodigde bedrag voor SUN Rheden te veel was, heeft de bewindvoerder bij meerdere instanties een aanvraag ingediend waardoor de woning opgeleverd kon worden.

Op 3 juli vraagt een medewerker van RIBW een bijdrage voor een 43-jarige inwoner die nieuwe steunzolen nodig heeft. De zorgverzekeraar vergoedt een deel. Het restant van het bedrag kan niet door deze mevrouw worden bekostigd. SUN Rheden biedt hulp en zorgt voor het resterende bedrag.

Op 8 juli vraagt een medewerker van de gemeente Rheden om leefgeld bonnen voor een 71-jarige vrouw. Zij is recent weduwe geworden en ervaart problemen om haar inkomen en uitgaven in balans te krijgen. De echtgenoot regelde alle financiële zaken. SUN Rheden heeft ter overbrugging een aantal leefgeld bonnen verstrekt zodat er hulp ingezet kan worden ter ondersteuning voor mevrouw.

Op 16 augustus wordt er door een medewerker van Thuisbemiddeling een aanvraag ingediend voor een 56-jarige alleenstaande vrouw. Zij vraagt een koelkast, wasmachine en een kookplaat. Omdat mevrouw de wasmachine pas drie jaar geleden van SUN heeft gekregen wordt deze afgewezen. De koelkast en kookplaat worden wel toegekend zodat mevrouw weer verder kan.

Op 20 augustus vraagt een medewerker van SIZA een fornuis aan voor een 43-jarige alleenstaande inwoner met 2 kinderen. Een fornuis wordt als een luxeartikel aangeduid en daarom alleen maar door SUN Rheden toegekend als er een bijzonder argument voor is. In deze casus heeft SUN Rheden een inductiekookplaat toegekend.

Op 17 oktober komt er via een bewindvoerder een aanvraag binnen voor een gezin dat door brand alles kwijt is geraakt. Deze aanvraag is opgepakt i.s.m. de Dullerts Stichting. Zij zijn op huisbezoek geweest en daarna hebben we de handen ineengeslagen en gezamenlijk ervoor gezorgd dat het huis bewoonbaar is geworden.

Op 6 november vraagt een medewerker van de gemeente Rheden een bijdrage voor een 58-jarige vrouw. Zij heeft een schuld openstaan bij een kliniek. SUN Rheden betaalt geen schulden. Om deze reden is de aanvraag afgewezen.

Op 15 november vraagt een medewerker van de gemeente Rheden een laptop aan voor een 27-jarige inwoner die bezig is met zijn studie. Zijn huidige laptop heeft niet voldoende capaciteit om de studieopdrachten uit te kunnen werken. Mijnheer beschikt niet over eigen middelen. Omdat dit een duurzame investering is in de toekomst van mijnheer, wordt de aanvraag toegekend.

Op 20 november vraag een bewindvoerder een bijdrage voor een 56-jarige man die door gezondheidsproblemen gedwongen moet verhuizen. SUN Rheden levert een bijdrage voor kasten en lampen.